Omega 3-zsírsavtartalmú étrend-kiegészítő kapszula

Kiváló minőségű halolajat, Omega 3-at tartalmaz, amelynek EPA- és DHA-zsírsavai segítenek megőrizni szépségünket és egészségünket.

Az emberi agy nagyrészt, mintegy hatvan százalékban zsírból áll, amennyiben a vizet nem számítjuk. A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy a zsírnak kulcsszerepe van az agy kifejlődésében is. A kutatás célja egy omega-3 zsírsav, név szerint a DHA (dokozahexán sav) volt. Ez teszi ki az agyunk 25-35%-át valamint a szem retinájának 50-60%-át, aminek a látásélesség szempontjából van jelentősége.

DHA és a gyermekek fejlődése

A csecsemők és a kisgyermekek neurológiai fejlődésében létfontosságú a megfelelő mennyiségű DHA jelenléte. Ismert, hogy a DHA módosítja a sejthártya pár alapvető tulajdonságát. Megváltoztatja a rugalmasságát, az áteresztő képességét és kulcsfontosságú a szabályozó fehérjékkel való kapcsolatban is. Emiatt szerepe van közvetlenül az idegrendszer ioncsatornáinak tevékenységében, és a sejtek közti elektromos jelzések valamint a memória működésében. Áttételesen pedig természetesen a tanulási és kognitív képességek létrejöttében.

A születést megelőző időszak és az azt követő pár hónap során kritikus a megfelelő DHA ellátottság. Ez az az időszak, amikor a legnagyobb kárt okozhatjuk a DHA szint csökkentésével. Ez alatt az időszak alatt az anya DHA ellátottsága jelenti a magzat és a csecsemő számára az egyedüli forrást. A Queensland Egyetemen tapasztalt eredmények magyarázatot adnak arra korábban is megfigyelt dologra, hogy az anyatejjel nevelkedett babák kognitív előnyt élveznek mesterségesen táplált társaikkal szemben.

A koraszülöttek ugyanezen ok miatt alacsony DHA szinttel születnek. Ezt pedig csak tetézi a gyakori mesterséges táplálásuk során tapasztalt DHA hiány.

Egy általános IQ teszt azt mutatta ki, hogy átlagosan 8 IQ ponttal jobb eredményt értek el a szoptatással nevelt gyermekek a mesterségesen tápláltakéhoz viszonyítva.

Csupán érdekes adatként olvastam, hogy az amerikai nők vérének DHA szintje a fejlődő világ országainak átlagával egyenlő csupán. Miközben százszor vagy ezerszer több pénzből élnek sanyarú sorsú embertársaikhoz képest, tápanyag ellátottságuk ugyan olyan rossz, nagyrészt az étrendi rossz választások eredményeként.

Comments

comments