De mi is az Astaxanthin és hogyan fejti ki hatását?

Astaxanthin képes arra, hogy áttörje a vér-agy gátat, és megóvja az idegsejteket. Az emlősöknél az astaxanthin képes átjutni a vér-agy gáton, ami egyedülálló, és fontos tulajdonsága ezen antioxidánsnak.
Ennek köszönhetően az astaxanthin antioxidáns hatása kiterjed a központi idegrendszerre is, amit könnyen károsíthatnak a szabadgyökök!!

Az asztaxanthin erősíti és kiegyensúlyozza az immunrendszer működését!!

Az asztaxanthin fokozza a T antitest sejtek termelődését és emeli az elsődleges lépsejtekből képződő antitest kiválasztó sejtek számát. A karotinoidokkal történő étrendkiegészítés segíthet az immun válaszok helyreállításában. Az immunrendszert kiegyensúlyozó tulajdonsága miatt az astaxanthint használták auto-immun megbetegedések gyógykezelésére is pl.: sclerosis

Vörös alga – a szuper ásvány komplex

A vörös alga olyan ásványanyag komplex, mely makro-és mikroelemek természetes kombinációját kínálja, s melyek egymás hatását segítik, erősítik, és együttesen járulnak hozzá a csontok és ízületek egészségéhez és az egész szervezet egészségesen, fitten tartásához.

·  MI AZ ASTAXANTHIN?

Az astaxanthin (kiejtése: asta-xan-thin) egy vörös festékanyag, amely a karotinoidok családjába tartozik. A karotinoid egy színanyag, amely természetes formájában a növényekben, algákban, gombafélékben, élesztőben, lazacban, pisztrángban, rákokban, stb. található meg.  A növények és algák életében két fontos szerepet is betöltenek: az elnyelt fényenergiát felhasználják a fotoszintézis során, valamint megvédik a klorofilt a fény okozta károsodástól. Az emberi szervezetre is lényeges hatást gyakorolnak, hiszen az étkezések alkalmával elfogyasztott karotinoidok, felhalmozódnak a bőrünkben, ahol fényvédő hatást gyakorolnak.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az astaxanthin egy nagyon erős, hatékony antioxidáns. Az E vitaminnál 100-szor erősebb szabadgyökfogó tulajdonsággal rendelkezik.

A szabad gyökök, instabil atomok, páratlan elektronokkal, amelyek „elrabolják” más atomok elektronjait. Amikor a szabad gyökök stabil molekulákat támadnak meg és elektronokat el rabolnak tőlük, maga a stabil molekula is szabad gyökökké válik, ezzel elindul képződésük láncreakciója. Számos tudós azt vallja, hogy az öregedési folyamatok elindulásának hátterében a szabad gyökök kialakulásának szabályozatlan láncreakciója áll.  Az astaxanthin egyedi molekuláris szerkezetének köszönhetően nagyon erős antioxidáns.

Forrás: Oriflame

·  HOGYAN MŰKÖDIK AZ ASTAXANTHIN?

Az astaxanthin egy zsírban oldódó antioxidáns, amely megvédi a test szerveinek sejtmembránjait az oxidáció okozta károsodásoktól. Különösen a szem, az agy és a központi idegrendszer számára jótékony hatású. Enyhíti a káros oxidáció hatását, és védelmet nyújt a szem-és érrendszeri betegségekkel szemben, mint például a zöld hályog és Alzheimer kór. Az astaxanthin a test más szöveteire is bizonyítottan pozitív hatást gyakorol. Növeli az izomerőt, segíti az izmok regenerálódását testedzés után. Bizonyítottan csökkenti a bőrben az UV sugárzás bőröregedést fokozó hatását és gyulladáscsökkentő  tulajdonságú.  Az astaxanthin kedvező hatással van a gyomorhurut és a reflux tüneteire. Végül, de nem utolsó sorban, az astaxantin csökkenti a szív – és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: Oriflame

·  MI AZ ELŐNYE A SVÉD ANTIOXIDÁNS RENDSZERES SZEDÉSÉNEK?

Működési mechanizmusának köszönhetően az astaxanthin kiemelkedően fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben. Megvédi sejtjeinket az idő előtti öregedéstől, meggátolja a sejtek roncsolódását és a korai sejthalált. Számos jótékony hatását tartják még számon:

 •  – támogatja a sejtek egészségét,
 •  – segíti az izmok fejlődését, javítja a teljesítményt és az állóképességet,
 •  – javítja a látást,
 •  – védi az érrendszert.                   Forrás: Oriflame

·  MIÉRT ERŐSEBB 100-SZOR AZ ASTAXANTHIN AZ E-VITAMINNÁL?

Általában két antioxidáns (például a C és az E vitamin) közösen lépnek fel a szabad gyökökkel szemben, mivel egy elektron leadása stabilizálja a szabad gyököket, viszont instabillá teszi az antioxidánst (vitamint). Összehasonlítva a többi antioxidánssal, az astaxanthinnak további két oxigénmolekula-csoportja van, amely lehetőséget ad a szabad gyökök semlegesítésére, anélkül, hogy instabillá válna. Megkülönböztető kémiai szerkezeténél fogva az astaxanthin a karotinoidok, xantofillként ismert, egyedi osztályába tartozik, amely nagyon erős antioxidáns tulajdonsággal bír.

Forrás: Oriflame

·  A DIABÉTESZES BETEGEK IS SZEDHETIK AZ ASTAXANTHINT?

Ha krónikus betegségben szenved, vagy ha receptre felírt gyógyszereket szed, minden esetben konzultáljon az orvosával, mielőtt elkezdi szedni a táplálék-kiegészítőket. A cukorbetegség egy olyan állapot, ami a vér rendellenesen magas glükóz (cukor) szintjét jelenti. Minden cukor- és keményítőtartalmú étel glükózzá bomlik le az emésztés során. A szervezetünk a glükózból energiát állít elő. Normális esetben az inzulin szabályozza a vércukorszintet. Ez egy olyan hormon, amelyet a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelnek.  Amikor a vér glükóztartalma megemelkedik (például étkezést követően), az inzulinnak az a feladata, hogy normalizálja a glükózszintet. A diabéteszes betegeknél azonban nem rendeződik a megemelkedett vércukorszint.  Ez okozza a vér abnormálisan magas glükózértékét (hyperglicaemia). A tanulmányok azt bizonyítják, hogy a hyperglicaemia által előidézett, reaktív oxigénfajták (ROS) hozzájárulnak a cukorbetegség súlyosbodásához és a szövődmények kialakulásához: vakság, vesekárosodás, amputációk. A hasnyálmirigy sejtjei kifejezetten érzékenyek a reaktív oxigénfajtákkal szemben. Az astaxanthin megvédi a hasnyálmirigy sejtjeit az oxidatív károsodásoktól. Klinikai kísérletek igazolták, hogy az astaxanthin azáltal csökkenti a betegség előrehaladását, hogy visszafogja a glükóz mérgező hatását és a vese károsodását.

Forrás: Oriflame

·  A SVÉD ANTIOXIDÁNS SEGÍTHET CSÖKKENTI A RÁNCAIMAT?

Igen, segíthet. Tanulmányok bizonyítják, hogy az astaxanthin javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti a ráncokat és hidratál. A ráncok a bőr felszínén megjelenő mélyedések, redők, amelyek kialakulását-, a genetikai adottságok mellett -, fokozzák: az UV-sugárzás, a légszennyezettség, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, vérkeringési probléma, a stressz stb.

A bőrt érő UV-sugárzás két különböző típusú hullámból áll: UVA és UVB.

Az UVB-sugarak rövidebb hullámhosszúak, mint az UVA-sugarak. Elsődlegesen a bőr felszínt károsítják, a leégésért felelősek. Az UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeibe is képesek behatolni. Bár tartós barnaságot okoznak, közben károsítják a bőr irharétegének kollagénrostjait, így gyorsítják a ráncok kialakulását. Az astaxanthin azáltal segíti a kollagén újratermelődését, hogy semlegesíti az UV-sugarak hatására keletkező szabad gyököket.

Forrás: Oriflame

·  HOGYAN JAVÍTJA A SVÉD ANTIOXIDÁNS BŐRÜNK ÁLLAPOTÁT?

Az astaxanthin fontos szerepet játszik bőrünk szépségének és egészségének megtartásában, védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól és késlelteti az öregedést.

A bőr testünk legnagyobb szerve, amely elsődlegesen érintkezik a külső környezettel. Egy olyan védőpajzs tehát, amely megóv bennünket a külvilág károsító hatásaitól: az UV-sugárzástól, az időjárástól, a szennyeződésektől stb.. Ezért a mindennapos, alapvető bőrápoláson kívül az is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst juttassunk a szervezetünkbe.

Sajnálatos módon az emberek többségének táplálkozásából hiányoznak a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű magvak és a hüvelyes-, napi ajánlott mennyiség 0,5 – 1,0 kg -, ezért szükség van a vitaminok és ásványi anyagok pótlására.

Az astaxanthin védi a bőrt, és azzal segíti annak regenerálódását, hogy semlegesíti a bőrsejteket roncsoló szabad gyököket. Tanulmányok kimutatták, hogy az astaxanthin segíti a bőr vízháztartásának helyreállítását, növeli annak hidratáltságát és rugalmasságát, valamint csökkenti a ráncok kialakulását.

Forrás: Oriflame

·  HOGYAN KÉPES FOKOZNI AZ ASTAXANTHIN AZ IZOMNÖVEKEDÉST ÉS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGET?

A szabad gyökök páratlan elektronokat tartalmazó, instabil és igen reaktív molekulák. Nemcsak a mindennapos, kedvezőtlen hatások (például UV-sugárzás, dohányzás, helytelen táplálkozás) miatt képződnek a szervezetünkben, de a test normális működése (például légzés, energiatermelés, edzés, emésztés) közben is.

Fizikai aktivitás közben hevesebben lélegzünk, és a szervezetünknek több levegőre van szüksége. Minél több oxigént lélegzünk be, annál több szabad gyök létrejöttét idézzük elő. Szervezetünkben, hosszú távon, sok antioxidáns keletkezhet válaszreakcióként. Rövidtávon viszont, a szabad gyökök miatt gyulladás alakul ki, amely izomfáradtsághoz és fájdalomhoz vezethet.

Az astaxanthin „kisöpri” az izmokban található szabad gyököket, megakadályozza az izomkárosodást és az izmok leépülését. Tanulmányok kimutatták, hogy az astaxanthin kapszula 4 héten át tartó napi szedése esetén, nehéz fizikai gyakorlatok végzése után, alacsonyabb a tejsav szint, továbbá, hogy 6 havi rendszeres szedés mellett az állóképesség is jelentősen javult. Összegzésként tehát elmondható, hogy az astaxanthin nemcsak csökkenti az izomkárosodás mértékét, de a nehéz fizikai aktivitást követően gyorsítja is az izmok regenerációját.

Forrás: Oriflame

·  ÉTKEZÉS ELŐTT VAGY UTÁN JAVASOLT A SVÉD ANTIOXIDÁNS SZEDÉSE?

Javasoljuk, hogy a kapszulát (illetve a Wellness Csomagot) a reggeli étkezés során fogyasszák el. Nem számít, hogy reggeli előtt, alatt vagy után, de mindenképpen a reggel a legalkalmasabb időpont ahhoz, hogy rutinná válhasson a kapszula napi bevétele. Jótékony hatásai csak hetekkel később fognak jelentkezni, hatása sokkal összetettebb mint egy gyógyszeré. Az Astaxanthin egy zsírban oldódó festékanyag, így a tökéletes felszívódásához zsírra van szükség. A kapszula zsírtartalma biztosítja az astaxanthin tökéletes felszívódását.

·  HOSSZÚ IDŐN KERESZTÜL IS SZEDHETŐ A SVÉD ANTIOXIDÁNS?

Mivel az astaxanthin természetes alapanyagokat tartalmaz, így egész életen át szedhető. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy belekerült az Oriflame Wellness csomagjába. Amennyiben hosszú szedés után hirtelen abbahagyjuk a kapszula bevételét, egy darabig nem fogjuk érezni a hiányát, mivel a hatóanyag zsírban oldódik és a szervezet egy ideig képes tárolni.

Egy kapszulában ugyanannyi astaxanthin található, mint egy adag lazacban.

Forrás: Oriflame

·  VÁRANDÓS ILLETVE SZOPTATÓS KISMAMA IS FOGYASZTHATJA A SVÉD ANTIOXIDÁNST?

Várandós illetve szoptatós kismamák esetében bármiféle étrend-kiegészítő fogyasztása előtt-, ez vonatkozik az axtaxanthin-ra is-, ajánlott az orvosi véleményének kikérése. Várandós illetve szoptatós kismamák bevonásával nem készültek klinikai tanulmányok.

Forrás: Oriflame

Astaxanthin a titkos csodaszer

Autoimmun betegség? Ízületi gyulladás? Isémia? Amerikai orvosok több mint 10 éve ajánlják és

alkalmazzák sikerrel ezt a különleges algából származó, vörös színű természetes vegyületet,

 mely kutatások szerint 550-szer erősebb, mint az E vitamin, 800-szor erősebb, mint a Q10, mellékhatásmentes.

Az orvosok és a biokémikusok a különböző tengeri táplálékokból egy olyan algát (Haematococcus

pluvialis nevű kékmoszat) különítettek el, amely a klorofill zöld színét elnyomó vörös színanyagot

tartalmaz. A vörös színanyag egy karotinoid típusú vegyület, melyet a szóban forgó mikroalga rekord mennyiségben képes felhalmozni sejtjeiben, az astaxantint. Az astaxantin egy piros, zsírban oldódó festékanyag, amely algákban, élesztőben, lazacban, pisztrángban, rákokban és néhány madárfajban

(pl.: flamingó) található meg.

Az astaxantin semlegesíti a szabad gyököket, így az erős antioxidáns hatásáról híres E-vitamin is

eltörpül mellette és egyedülálló szerkezetének köszönhetően, megvédi a test szerveinek

sejtmembránjait.

Szemben a β-karotinnal, a C-vitaminnal és más antioxidánsokkal, amelyek kizárólag a bilipid réteg

külső vagy belső felszínén tartózkodnak, az astaxantin-molekula – egyedülálló módon – képes a

sejtek bilipid membránjának mindkét oldalán megtapadni. Így biztosít a sejteknek nagyfokú védelmet.

Képes az egészséges sejteket megvédeni, serkenti az immunrendszert, védelmezi az idegrendszert.

A szabad gyökök instabil atomok, páratlan elektronnal, károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy

testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront. Az antioxidáns pedig képes

hozzákapcsolódni a szabad gyök páratlan elektronjához, így megakadályozva, hogy a szabad gyök

“elrabolja” a stabil molekulák elektronjait. Az astaxantin más karotinoidoktól eltérően nem

alakul át a szervezetben A-vitaminná, amíg az A-vitamin nagy mennyiségben mérgező, addig

az astaxantin nagy mennyiségben (terápiásan) is fogyasztható!

Az astaxantint japán kutatók, mint táplálék-kiegészítőt ajánlják!

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a Haematococcus Pluvialis algából kivont astaxantin

6 mg/nap mennyiségben biztonságosan adható egy felnőttnek. Az astaxantin egyedi molekuláris szerkezetének köszönhető a nagyon erős antioxidáns tulajdonsága. Molekulája hasonló a

β-karotinhoz, de az apró különbségek a szerkezetében, óriási különbséget jelentenek a

biológiai hatásukban:

Tudományosan bizonyított az astaxantin egészségjavító hatása az alábbi betegségekben:

 • Öregkori makula degeneráció, AMD (gátolja a hályogok kialakulását)
 • Alzheimer-és Parkinson-kór (neurodegeneratív betegségek javítása)
 • Koleszterin (akadályozza az LDL koleszterin oxidációját, védelem a szív és agyi katasztrófákkal

szemben)

 • Gyulladásos, krónikus vírusos és autoimmun betegségek (védi a DNS-t)
 • Dyspepsia (megszünteti a gyomorégést, a puffadást, émelygést, hányingert, hányást)
 • Férfi meddőség (termékenység javítása, mert védi a spermium DNS-ét és mozgékonyságát)
 • Izomműködés (eltávolítja az izmokból a szabad gyököket)
 • Káros UV sugárzások (UVA és UVB szűrő hatás)
 • Szívritmus zavarok (szívritmus normalizálás)
 • Magasvérnyomás csökkentő
 • Stressz (segíti a stressz feldolgozását)
 • Daganatos betegségek (meggátolja bizonyos daganatok kialakulását)
 • Stroke (oxigénhiányos állapot kezelése)

Az astaxantin a jelenleg is folyó kutatások szerint az alábbi tulajdonságokkal bír:

 • Erős antioxidáns, védi a szemet, a bőrt a szabad gyökök és a káros UV-sugárzással szemben. Megakadályozza a szürke- és a zöldhályog kialakulását és javítja a távollátást illetve segíti

az éleslátást. Kísérletek igazolják az astaxantin melanomás bőrelváltozások szerkezetének a megváltoztatását és visszafordítását.

 • Gátolja a krónikus és auto-immun betegségek kialakulását, azáltal, hogy stimulálja az antitestek termelődését és működést.
 • Humán vizsgálatokban a köldökvér (őssejt) mintákban fokozza az immunglobulin képződést.
 • Gátolja a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények (látáskárosodás, idegrendszeri ártalmak, diabéteszes nefropátia) kifejlődését, antioxidáns hatása révén.
 • Akadályozza az LDL-koleszterin oxidációját – érelmeszesedést, rögképződést –, védelmet

nyújt a szív és agyi katasztrófákkal szemben.

 • Idegvédő hatása van a központi idegrendszerre és idegvégződésekre.
 • Sejthártya védő hatása van, főleg a sejtmembránoknál.
 • Májvédő hatású, ezért méregtelenítéskor feltétlenül ajánlott.
 • Állatkísérletekben hatékonyan csökkentette az emésztési zavar, a gyomorhurut, az

emésztőrendszeri gyulladások (Chron-betegség) és fekélyek kialakulását még Helicobacter pylori jelenléte esetében is, mert ez a baktérium nagyon érzékeny az astaxantinra.

 • Az astaxantin semlegesíti a szabad gyököket és megakadályozza az izom károsodását, az izmok leépülését illetve gyorsítja az izmok regenerációját.

Így tehát az egészségünk megőrzésének érdekében nem találunk jobb, természetes-antioxidánst, mint az ASTAXANTIN, mert:

 • 20-szor erősebb, mint a szintetikus változata
 • 50-szer erősebb, mint a béta-karotin
 • 60-szor erősebb, mint a C-vitamin
 • 550-szer erősebb, mint az E vitamin
 • 800-szor erősebb, mint a Q10
 • Mellékhatásmentes – nem pro-oxidatív
 • Átjut a vér-agy és vér-retina gáton – gyulladás gátló védelem.

Forrás:  (forrás: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/astaxanthin-a-titkoscsodaszer.html)

Comments

comments