Omega-3 gyerekeknek

Omega 3-zsírsavtartalmú étrend-kiegészítő kapszula

Kiváló minőségű halolajat, Omega 3-at tartalmaz, amelynek EPA- és DHA-zsírsavai segítenek megőrizni szépségünket és egészségünket.

Az emberi agy nagyrészt, mintegy hatvan százalékban zsírból áll, amennyiben a vizet nem számítjuk. A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy a zsírnak kulcsszerepe van az agy kifejlődésében is. A kutatás célja egy omega-3 zsírsav, név szerint a DHA (dokozahexán sav) volt. Ez teszi ki az agyunk 25-35%-át valamint a szem retinájának 50-60%-át, aminek a látásélesség szempontjából van jelentősége.

DHA és a gyermekek fejlődése

A csecsemők és a kisgyermekek neurológiai fejlődésében létfontosságú a megfelelő mennyiségű DHA jelenléte. Ismert, hogy a DHA módosítja a sejthártya pár alapvető tulajdonságát. Megváltoztatja a rugalmasságát, az áteresztő képességét és kulcsfontosságú a szabályozó fehérjékkel való kapcsolatban is. Emiatt szerepe van közvetlenül az idegrendszer ioncsatornáinak tevékenységében, és a sejtek közti elektromos jelzések valamint a memória működésében. Áttételesen pedig természetesen a tanulási és kognitív képességek létrejöttében.

A születést megelőző időszak és az azt követő pár hónap során kritikus a megfelelő DHA ellátottság. Ez az az időszak, amikor a legnagyobb kárt okozhatjuk a DHA szint csökkentésével. Ez alatt az időszak alatt az anya DHA ellátottsága jelenti a magzat és a csecsemő számára az egyedüli forrást. A Queensland Egyetemen tapasztalt eredmények magyarázatot adnak arra korábban is megfigyelt dologra, hogy az anyatejjel nevelkedett babák kognitív előnyt élveznek mesterségesen táplált társaikkal szemben.

A koraszülöttek ugyanezen ok miatt alacsony DHA szinttel születnek. Ezt pedig csak tetézi a gyakori mesterséges táplálásuk során tapasztalt DHA hiány.

Egy általános IQ teszt azt mutatta ki, hogy átlagosan 8 IQ ponttal jobb eredményt értek el a szoptatással nevelt gyermekek a mesterségesen tápláltakéhoz viszonyítva.

Csupán érdekes adatként olvastam, hogy az amerikai nők vérének DHA szintje a fejlődő világ országainak átlagával egyenlő csupán. Miközben százszor vagy ezerszer több pénzből élnek sanyarú sorsú embertársaikhoz képest, tápanyag ellátottságuk ugyan olyan rossz, nagyrészt az étrendi rossz választások eredményeként.

Comments

comments

2017-01-18T13:52:06+00:00 Szabó Anikó Blogja, Termékek|